Burcht

Onroerend erfgoed

De burcht staat symbool voor de heerlijkheid Herzele, een belangrijk gebied binnen het Land van Aalst. Deze versterking, waar vandaag nog belangrijke delen van zichtbaar zijn, is gebouwd volgens een geometrisch grondplan en dateert uit de 13e eeuw. Ze werd aanvankelijk bewoond door de plaatselijke heren.

In de strijd van Gent tegen Lodewijk van Maele, graaf van Vlaanderen, was Seger van Herzele, een bondgenoot van Gent. In 1381 liet de graaf bij een represaillemaatregel de burcht in brand steken en confisqueerde het domein. Even later werd de heerlijkheid aan de heren van Roubaix geschonken en werd de burcht hersteld. Het domein werd vanaf nu van op afstand bestuurd. In 1579 schoten de katholieke Spanjaarden in de strijd met het protestants gezinde Vlaanderen de burcht definitief in puin.
Door huwelijken, verervingen en verkoop kwam de burcht en het domein tijdens de 19e eeuw uiteindelijk in handen van de familie du Parc Locmaria. In 1969 kocht de gemeente Herzele de burchtruïne en startte met de restauratiewerken. Vandaag rest een gedeelte van de slotgracht, een gerestaureerde woontoren en de geconsolideerde onderbouw.

De burchtsite groeide uit tot hét toeristisch visitekaartje van Herzele en dé place to be bij tal van evenementen. Het is één van de weinige burchtsites in opstand uit onze provincie.

Waar?

Burchtlaan, 9550 Herzele

Routes

Deze bezienswaardigheid kom je tegen op volgende de volgende wandel- of fietsroute(s): TweemolenspadErfgoedrouteBurchtpad