Prinsenpad

  Wandelroute

In het begin van de vijftiende eeuw promoveerde de vrijheerlijkheid Steenhuize tot prinsdom. De heren van Steenhuize droegen de titulatuur 'Prins' ruim drie eeuwen. Het prachtig gerestaureerde kasteel, dat in zijn huidige vorm teruggaat tot 1628, is een relict uit deze roemrijke periode. Het kasteel en de kerk, aan de rand van het gezellig dorpsplein, zijn samen met de Kapel ter Schreien waardevolle historische monumenten op het wanderparcours. Het genieten van de vergezichten op de Bauwenskouter, het lopen door een tunnel van groen (oude tramzate) of het onthaasten op een bank aan een kikkerpoel in het natuurpark Schaubroek zijn maar enkele voorbeelden van dingen die de natuurminnende wandelaar zal bekoren.

Beginpunt

Kloosterberg, 9550 Herzele

Lengte

7,77 km +/-1u48. Deze route is niet bewegwijzerd.

Download(s)

Afdrukbare kaart

Meer info

https://www.wandeleninvlaamseardennen.be/nl/routes/prinsenpad/83/export-gpx/

Op deze route

Het huidige kasteel werd in 1628 gebouwd door Jeanne Richardot en bevindt zich (gedeeltelijk) op de funderingen van een oudere burcht. In 1978 werd het kasteel aangekocht door de familie Van Waeyenberge, bekende industriëlen afkomstig uit Steenhuize-Wijnhuize. Zij renoveerden het kasteel grondig tussen 1982 en 1988. Het resultaat van deze restauratie werd bekroond met de prestigieuze Europa Nostra Award.

In het kasteelpark bevinden zich verscheidene bijgebouwen, een imposante duiventoren, (later gebruikt als orangerie), een goed bewaarde ijskelder en een schandpaal.

Aan de westelijke rand van het park staat de geklasseerde pachthoeve van het domein, genoemd naar de laatste pachter en latere eigenaar Alphonse Van Oudenhove. De huidige gebouwen dateren uit 1774. Tijdens de late 19e eeuw werd er een cichoreibranderij in ondergebracht.

Waar?

Kloosterberg 32, 9550 Herzele

Routes

Deze bezienswaardigheid kom je tegen op volgende de volgende wandel- of fietsroute(s): Prinsenpad