Verhalen Vertellen

   gepubliceerd op 11 mei 2023

Schrijf je gratis in voor workshops verhalen vertellen met Veerle Ernalsteen

update 8/06: de workshops zijn volzet. Wie zich nu nog wil inschrijven komt terecht op de wachtlijst.

Route 42 organiseert dit najaar een workshopreeks rond ‘verhalen vertellen’, met daaraan gekoppeld 6 vertelavonden, in elk van de deelnemende gemeenten één.

Tijdens de workshops leer je onder andere hoe je een verhaal opbouwt, hoe je het tot leven brengt en hoe je jouw lichaam en stem gebruikt om jouw verhaal te versterken. Allemaal om je verhaal te kleuren en je publiek te boeien en mee te nemen naar de wereld van jouw vertelling. Samen met medevertellers ga je op zoek naar wat goed en minder goed werkt voor jou.

Veerle Ernalsteen, professioneel verteller, begeleidt je in het brengen van het verhaal dat jij wilt vertellen. Op het einde van de workshopreeks breng je jouw verhaal helemaal tot leven voor publiek.

Om in te schrijven hoef je nog geen verhaal klaar te hebben. Samen met jou gaan we op zoek naar een verhaal met een lokale insteek. Dit kan een lokaal volksverhaal zijn waar je zelf een eigen draai aan geeft, of een volledig eigen verhaal dat zich afspeelt in één van de gemeentes van Route 42.

De workshops zijn gratis en staan open voor iedereen met een stevige dosis enthousiasme voor verhalen. Voorkennis is niet vereist, maar ook vertellers met wat meer ervaring zijn welkom om hun vaardigheden aan te scherpen.

De workshops

De workshops gaan steeds door op dinsdagavonden van 19 uur tot 22 uur, in de Raadzaal van het oude Stadhuis in Zottegem (Markt 1, 9620 Zottegem).

 • Dinsdag 19 september 2023. Kennismaking, improvisatie, eerste verteloefeningen, …
 • Dinsdag 26 september 2023. Hoe vertellen? Via spontaan vertellen technieken verkennen en eerste toepassing op bestaande volksverhalen.
 • Dinsdag 3 oktober 2023. Hoe vertellen? Groepsoefeningen met de volksverhalen. Aandacht voor het tot leven doen komen van de personages en de omgeving.
 • Dinsdag 10 oktober 2023. Hoe vertellen? Individuele of paarsgewijze oefeningen: kort volksverhaal vertellen.
 • Dinsdag 17 oktober 2023. Voorbereiden vertelvoorstelling. Oefenen en feedback.
 • Dinsdag 24 oktober 2023. Generale repetitie vertelvoorstelling.

 De vertelavonden

De vertelavonden vinden telkens plaats om 20 uur. Prijs: 5 euro

 • Woensdag 8 november 2023 in Zottegem (Foyer CC Zoetegem)
 • Donderdag 9 november 2023 in Geraardsbergen (Het Koetshuis)
 • Woensdag 15 november 2023 in Oosterzele (Erfgoedhuis Moortsele)
 • Donderdag 16 november 2023 in Herzele (Mediabox in De Wattenfabriek)
 • Dinsdag 21 november 2023 in Lierde (Kerk van Hemelveerdegem)
 • Donderdag 23 november 2023 in Sint-Lievens-Houtem (De Garage in Bavegem)

Wat verwachten we van jou?

Deelname is gratis, maar er wordt van de deelnemers het engagement verwacht steeds aanwezig te zijn op de workshops én zich te kunnen vrijmaken op één of meerdere vertelavonden.

Hoe inschrijven?

Wil je graag meedoen? Mail naar vertel@route42.be of bel naar 055 42 84 34.

Meer nieuws

Poëziehappening Route 42

18 januari 2024
Presentator Raymond Wauters, voorzitter van de Cultuurraad, loodst je door een betoverende avond vol poëzie, dans en muziek. Maya Wuytack brengt YOUNIVERSE, een zinderende voorstelling met ‘spoken word poetry’, live muziek, dans en visuals. Van clubbing vibes tot poëtische streling voor het oor en oog. De juryleden van onze poëziewedstrijd, Huguette … Lees meer Lees meer

Shortlist Gedichtenwedstrijd bekend!

15 december 2023
De zes laureaten van de gedichtenwedstrijd zijn bekend. Uit alle inzendingen selecteerden juryleden Maya Wuytack, Huguette Damiaens en Marleen De Smet met veel zorg en toewijding deze zes gedichten: ‘dit is ze’ van Mieke De Pooter ‘Marioepol, Gaza, Aleppo’ van Joris W. Buckinx ‘THUIS’ van Henri Van Damme ‘Hierin te … Lees meer Lees meer

Gedichtenwedstrijd Route 42 Thema ‘Thuis’

24 oktober 2023
Ben je minstens 16 jaar oud en woon je op het grondgebied van Route 42? Laat je inspireren door het thema ‘thuis’ en bezorg ons jouw gedicht! Deelnemen kan t.e.m. 26 november 2023. Inzendingen via e-mail naar gedicht@route42.be. Bekijk hier het reglement De winnaar van de juryprijs wordt een jaar … Lees meer Lees meer

Vertelavonden volksverhalen

4 juli 2023
KOOP TICKETS Duik met ons mee in een avond vol magische volksverhalen! Onder begeleiding van Veerle Ernalsteen werden twintig vertellers klaargestoomd om jou te betoveren met hun verhalen. In een reeks van zes intensieve workshops leerden zij de kneepjes van het vak. Een selectie van vertellers brengt nu het beste … Lees meer Lees meer

Atelier in Beeld op 6 en 7 mei

20 april 2023
Atelier in Beeld – Beeldende Kunstenaars stellen hun werkruimte open voor bezoekers Bezoek tijdens 6 en 7 mei  de ateliers van meer dan 30 kunstenaars in de regio Route 42 – gratis. Voor een overzicht van deelnemende kunstenaars in onze regio: https://www.atelierinbeeld.be/nl?intergemeentelijke_samenwerking=108 Voor een overzicht van alle deelnemende kunstenaars in … Lees meer Lees meer