Verhalen Vertellen

   gepubliceerd op 11 mei 2023

Schrijf je gratis in voor workshops verhalen vertellen met Veerle Ernalsteen

Route 42 organiseert dit najaar een workshopreeks rond ‘verhalen vertellen’, met daaraan gekoppeld 6 vertelavonden, in elk van de deelnemende gemeenten één.

Tijdens de workshops leer je onder andere hoe je een verhaal opbouwt, hoe je het tot leven brengt en hoe je jouw lichaam en stem gebruikt om jouw verhaal te versterken. Allemaal om je verhaal te kleuren en je publiek te boeien en mee te nemen naar de wereld van jouw vertelling. Samen met medevertellers ga je op zoek naar wat goed en minder goed werkt voor jou.

Veerle Ernalsteen, professioneel verteller, begeleidt je in het brengen van het verhaal dat jij wilt vertellen. Op het einde van de workshopreeks breng je jouw verhaal helemaal tot leven voor publiek.

Om in te schrijven hoef je nog geen verhaal klaar te hebben. Samen met jou gaan we op zoek naar een verhaal met een lokale insteek. Dit kan een lokaal volksverhaal zijn waar je zelf een eigen draai aan geeft, of een volledig eigen verhaal dat zich afspeelt in één van de gemeentes van Route 42.

De workshops zijn gratis en staan open voor iedereen met een stevige dosis enthousiasme voor verhalen. Voorkennis is niet vereist, maar ook vertellers met wat meer ervaring zijn welkom om hun vaardigheden aan te scherpen.

De workshops

De workshops gaan steeds door op dinsdagavonden van 19 uur tot 22 uur, in de Raadzaal van het oude Stadhuis in Zottegem (Markt 1, 9620 Zottegem).

 • Dinsdag 19 september 2023. Kennismaking, improvisatie, eerste verteloefeningen, …
 • Dinsdag 26 september 2023. Hoe vertellen? Via spontaan vertellen technieken verkennen en eerste toepassing op bestaande volksverhalen.
 • Dinsdag 3 oktober 2023. Hoe vertellen? Groepsoefeningen met de volksverhalen. Aandacht voor het tot leven doen komen van de personages en de omgeving.
 • Dinsdag 10 oktober 2023. Hoe vertellen? Individuele of paarsgewijze oefeningen: kort volksverhaal vertellen.
 • Dinsdag 17 oktober 2023. Voorbereiden vertelvoorstelling. Oefenen en feedback.
 • Dinsdag 24 oktober 2023. Generale repetitie vertelvoorstelling.

 De vertelavonden

De vertelavonden vinden telkens plaats om 20 uur. Prijs: 5 euro

 • Woensdag 8 november 2023 in Zottegem (Foyer CC Zoetegem)
 • Donderdag 9 november 2023 in Geraardsbergen (Het Koetshuis)
 • Woensdag 15 november 2023 in Oosterzele (Erfgoedhuis Moortsele)
 • Donderdag 16 november 2023 in Herzele (Mediabox in De Wattenfabriek)
 • Dinsdag 21 november 2023 in Lierde (Kerk van Hemelveerdegem)
 • Donderdag 23 november 2023 in Sint-Lievens-Houtem (De Garage in Bavegem)

Wat verwachten we van jou?

Deelname is gratis, maar er wordt van de deelnemers het engagement verwacht steeds aanwezig te zijn op de workshops én zich te kunnen vrijmaken op één of meerdere vertelavonden.

Hoe inschrijven?

Wil je graag meedoen? Mail naar vertel@route42.be of bel naar 055 42 84 34.

Meer nieuws

Atelier in Beeld op 6 en 7 mei

20 april 2023
Atelier in Beeld – Beeldende Kunstenaars stellen hun werkruimte open voor bezoekers Bezoek tijdens 6 en 7 mei  de ateliers van meer dan 30 kunstenaars in de regio Route 42 – gratis. Voor een overzicht van deelnemende kunstenaars in onze regio: https://www.atelierinbeeld.be/nl?intergemeentelijke_samenwerking=108 Voor een overzicht van alle deelnemende kunstenaars in … Lees meer Lees meer

Huguette Damiaens is Route 42-dichter 2023

2 februari 2023
De jury heeft beslist: Huguette Damiaens uit Herzele wint met haar gedicht ‘Dwarskijken in het spiegelpaleis’ de titel van Route 42-dichter 2023 én een weekendje weg in eigen streek. Het publiek koos voor het gedicht van Lierdenaar Jo van Driessche, ‘Metamorfose (wij)’. Hij kreeg zijn prijs, een winkeLIERDE-bon, overhandigd door … Lees meer Lees meer

Poëzieweek 2023

15 december 2022
Gedichtenwedstrijd Enkele weken geleden lanceerde Route 42 een gedichtenwedstrijd met als thema ‘vriendschap’. Meer dan 40 dichters toverden de mooiste woorden op papier. Gedichten vol warmte, vreugde, maar ook vol emotionele omwentelingen die echte vriendschap kan brengen. Een professionele jury, bestaande uit Hans Depelchin, Hendrik De Sutter, Jan Ducheyne en … Lees meer Lees meer

Weesgedicht zkt Adoptieraam

15 december 2022
In het kader van de Poëzieweek 2023, die loopt van 26 januari tot 1 februari, gaan honderden #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Samen met jou slopen we het – onterecht – saaie imago van poëzie. Hoe? Door straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is … Lees meer Lees meer

Itsme installeersessies

24 oktober 2022
Itsme gebruiken is eigenlijk niet zo moeilijk. De app installeren en instellen vraagt wel wat concentratie en zelfvertrouwen. Tijdens deze sessie krijg je meer informatie over Itsme, online identiteit, veiligheid… Nadien kan je onder begeleiding Itsme installeren en testen. De overheid tracht het haar burgers gemakkelijker te maken door steeds … Lees meer Lees meer