Poëzieweek 2023

   gepubliceerd op 15 december 2022

Gedichtenwedstrijd
Enkele weken geleden lanceerde Route 42 een gedichtenwedstrijd met als thema ‘vriendschap’. Meer dan 40 dichters toverden de mooiste woorden op papier. Gedichten vol warmte, vreugde, maar ook vol emotionele omwentelingen die echte vriendschap kan brengen.

Een professionele jury, bestaande uit Hans Depelchin, Hendrik De Sutter, Jan Ducheyne en Maya Wuytack, koos uit al die inzendingen hun favorieten. Die top zes (in willekeurige volgorde) kan je hieronder bekijken. Op elke pagina kan je je stem uitbrengen voor de publieksprijs en kan je verder navigeren naar het vorige of volgende gedicht:

Huguette Damiaens
Jo van Driessche
Maaike Afschrift
Carla Cosyns
Wim Dhaese
Liesbeth D’Hoker

Eén van deze dichters wordt de Route 42-dichter 2023. Op 26 januari, Gedichtendag, sluiten wij het stemmen af.

Programma
Beleef poëzie tijdens de Poëzieweek, het grootste poëziefeest van de Lage Landen.

Neem de trein tussen Geraardsbergen en Gent op woensdag 25 januari en wie weet kom je Jan Ducheyne tegen, die jouw treinrit zal verblijden met heerlijke poëzie.

Op Gedichtendag, donderdag 26 januari, brengt Hans Depelchin samen met Breathe zijn dichtbundel tot leven in CC Zoetegem. Tickets zijn beschikbaar via cczoetegem.be.

Op woensdag 1 februari maken we de winnaar van de gedichtenwedstrijd bekend op het gratis slotfeest in Herzele. De geselecteerden worden uitgenodigd hun eigen gedicht te brengen onder poëtische begeleiding van Maya Wuytack en alle juryleden brengen ons wat poëzie uit eigen repertoire. Dit alles wordt naadloos aan elkaar geregen door de presentatie van Hans Depelchin. Schrijf je hier in.

Weesgedichten
Verspreid poëzie door heel de regio! Hoe? Door een weesgedicht te adopteren en zo de straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is een raam op de benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze.

Surf naar weesgedichten.be en kies een gedicht. Verder is het gewoon achterover leunen en wachten tot wij langskomen om het gedicht met volkomen afwasbare stiften aan te brengen. Een gedicht adopteren is volledig gratis, het enige wat we vragen is dat je even wacht met je ramen te wassen tot na de Poëzieweek.

De gedichtenwedstrijd en bijhorend poëzieweek-programma zijn tot stand gekomen door een vriendschappelijke samenwerking tussen Route 42, Poëtisch Collectief Herzele en de Zottegemse rederijkerskamer ‘De Suyghelingen van Polus’.

Meer nieuws

Vertelavonden volksverhalen

4 juli 2023
Twintig vertellers worden klaargestoomd door Veerle Ernalsteen om zes betoverende vertelavonden in elkaar te steken. Ze brengen volksverhalen of eigen verhalen met een lokale insteek. In een reeks van zes workshops die doorgaan in september en oktober leren de amateurvertellers de kneepjes van het vak. Elke avond brengt een selectie … Lees meer Lees meer

Verhalen Vertellen

11 mei 2023
Schrijf je gratis in voor workshops verhalen vertellen met Veerle Ernalsteen update 8/06: de workshops zijn volzet. Wie zich nu nog wil inschrijven komt terecht op de wachtlijst. Route 42 organiseert dit najaar een workshopreeks rond ‘verhalen vertellen’, met daaraan gekoppeld 6 vertelavonden, in elk van de deelnemende gemeenten één. … Lees meer Lees meer

Atelier in Beeld op 6 en 7 mei

20 april 2023
Atelier in Beeld – Beeldende Kunstenaars stellen hun werkruimte open voor bezoekers Bezoek tijdens 6 en 7 mei  de ateliers van meer dan 30 kunstenaars in de regio Route 42 – gratis. Voor een overzicht van deelnemende kunstenaars in onze regio: https://www.atelierinbeeld.be/nl?intergemeentelijke_samenwerking=108 Voor een overzicht van alle deelnemende kunstenaars in … Lees meer Lees meer

Huguette Damiaens is Route 42-dichter 2023

2 februari 2023
De jury heeft beslist: Huguette Damiaens uit Herzele wint met haar gedicht ‘Dwarskijken in het spiegelpaleis’ de titel van Route 42-dichter 2023 én een weekendje weg in eigen streek. Het publiek koos voor het gedicht van Lierdenaar Jo van Driessche, ‘Metamorfose (wij)’. Hij kreeg zijn prijs, een winkeLIERDE-bon, overhandigd door … Lees meer Lees meer

Weesgedicht zkt Adoptieraam

15 december 2022
In het kader van de Poëzieweek 2023, die loopt van 26 januari tot 1 februari, gaan honderden #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Samen met jou slopen we het – onterecht – saaie imago van poëzie. Hoe? Door straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is … Lees meer Lees meer