Poëzieweek 2023

   gepubliceerd op 15 december 2022

Gedichtenwedstrijd
Enkele weken geleden lanceerde Route 42 een gedichtenwedstrijd met als thema ‘vriendschap’. Meer dan 40 dichters toverden de mooiste woorden op papier. Gedichten vol warmte, vreugde, maar ook vol emotionele omwentelingen die echte vriendschap kan brengen.

Een professionele jury, bestaande uit Hans Depelchin, Hendrik De Sutter, Jan Ducheyne en Maya Wuytack, koos uit al die inzendingen hun favorieten. Die top zes (in willekeurige volgorde) kan je hieronder bekijken. Op elke pagina kan je je stem uitbrengen voor de publieksprijs en kan je verder navigeren naar het vorige of volgende gedicht:

Huguette Damiaens
Jo van Driessche
Maaike Afschrift
Carla Cosyns
Wim Dhaese
Liesbeth D’Hoker

Eén van deze dichters wordt de Route 42-dichter 2023. Op 26 januari, Gedichtendag, sluiten wij het stemmen af.

Programma
Beleef poëzie tijdens de Poëzieweek, het grootste poëziefeest van de Lage Landen.

Neem de trein tussen Geraardsbergen en Gent op woensdag 25 januari en wie weet kom je Jan Ducheyne tegen, die jouw treinrit zal verblijden met heerlijke poëzie.

Op Gedichtendag, donderdag 26 januari, brengt Hans Depelchin samen met Breathe zijn dichtbundel tot leven in CC Zoetegem. Tickets zijn beschikbaar via cczoetegem.be.

Op woensdag 1 februari maken we de winnaar van de gedichtenwedstrijd bekend op het gratis slotfeest in Herzele. De geselecteerden worden uitgenodigd hun eigen gedicht te brengen onder poëtische begeleiding van Maya Wuytack en alle juryleden brengen ons wat poëzie uit eigen repertoire. Dit alles wordt naadloos aan elkaar geregen door de presentatie van Hans Depelchin. Schrijf je hier in.

Weesgedichten
Verspreid poëzie door heel de regio! Hoe? Door een weesgedicht te adopteren en zo de straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is een raam op de benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze.

Surf naar weesgedichten.be en kies een gedicht. Verder is het gewoon achterover leunen en wachten tot wij langskomen om het gedicht met volkomen afwasbare stiften aan te brengen. Een gedicht adopteren is volledig gratis, het enige wat we vragen is dat je even wacht met je ramen te wassen tot na de Poëzieweek.

De gedichtenwedstrijd en bijhorend poëzieweek-programma zijn tot stand gekomen door een vriendschappelijke samenwerking tussen Route 42, Poëtisch Collectief Herzele en de Zottegemse rederijkerskamer ‘De Suyghelingen van Polus’.

Meer nieuws

Poëziehappening Route 42

18 januari 2024
Presentator Raymond Wauters, voorzitter van de Cultuurraad, loodst je door een betoverende avond vol poëzie, dans en muziek. Maya Wuytack brengt YOUNIVERSE, een zinderende voorstelling met ‘spoken word poetry’, live muziek, dans en visuals. Van clubbing vibes tot poëtische streling voor het oor en oog. De juryleden van onze poëziewedstrijd, Huguette … Lees meer Lees meer

Shortlist Gedichtenwedstrijd bekend!

15 december 2023
De zes laureaten van de gedichtenwedstrijd zijn bekend. Uit alle inzendingen selecteerden juryleden Maya Wuytack, Huguette Damiaens en Marleen De Smet met veel zorg en toewijding deze zes gedichten: ‘dit is ze’ van Mieke De Pooter ‘Marioepol, Gaza, Aleppo’ van Joris W. Buckinx ‘THUIS’ van Henri Van Damme ‘Hierin te … Lees meer Lees meer

Gedichtenwedstrijd Route 42 Thema ‘Thuis’

24 oktober 2023
Ben je minstens 16 jaar oud en woon je op het grondgebied van Route 42? Laat je inspireren door het thema ‘thuis’ en bezorg ons jouw gedicht! Deelnemen kan t.e.m. 26 november 2023. Inzendingen via e-mail naar gedicht@route42.be. Bekijk hier het reglement De winnaar van de juryprijs wordt een jaar … Lees meer Lees meer

Vertelavonden volksverhalen

4 juli 2023
KOOP TICKETS Duik met ons mee in een avond vol magische volksverhalen! Onder begeleiding van Veerle Ernalsteen werden twintig vertellers klaargestoomd om jou te betoveren met hun verhalen. In een reeks van zes intensieve workshops leerden zij de kneepjes van het vak. Een selectie van vertellers brengt nu het beste … Lees meer Lees meer

Verhalen Vertellen

11 mei 2023
Schrijf je gratis in voor workshops verhalen vertellen met Veerle Ernalsteen update 8/06: de workshops zijn volzet. Wie zich nu nog wil inschrijven komt terecht op de wachtlijst. Route 42 organiseert dit najaar een workshopreeks rond ‘verhalen vertellen’, met daaraan gekoppeld 6 vertelavonden, in elk van de deelnemende gemeenten één. … Lees meer Lees meer