Poëzieweek 2023

   gepubliceerd op 15 december 2022

Gedichtenwedstrijd
Enkele weken geleden lanceerde Route 42 een gedichtenwedstrijd met als thema ‘vriendschap’. Meer dan 40 dichters toverden de mooiste woorden op papier. Gedichten vol warmte, vreugde, maar ook vol emotionele omwentelingen die echte vriendschap kan brengen.

Een professionele jury, bestaande uit Hans Depelchin, Hendrik De Sutter, Jan Ducheyne en Maya Wuytack, koos uit al die inzendingen hun favorieten. Die top zes (in willekeurige volgorde) kan je hieronder bekijken. Op elke pagina kan je je stem uitbrengen voor de publieksprijs en kan je verder navigeren naar het vorige of volgende gedicht:

Huguette Damiaens
Jo van Driessche
Maaike Afschrift
Carla Cosyns
Wim Dhaese
Liesbeth D’Hoker

Eén van deze dichters wordt de Route 42-dichter 2023. Op 26 januari, Gedichtendag, sluiten wij het stemmen af.

Programma
Beleef poëzie tijdens de Poëzieweek, het grootste poëziefeest van de Lage Landen.

Neem de trein tussen Geraardsbergen en Gent op woensdag 25 januari en wie weet kom je Jan Ducheyne tegen, die jouw treinrit zal verblijden met heerlijke poëzie.

Op Gedichtendag, donderdag 26 januari, brengt Hans Depelchin samen met Breathe zijn dichtbundel tot leven in CC Zoetegem. Tickets zijn beschikbaar via cczoetegem.be.

Op woensdag 1 februari maken we de winnaar van de gedichtenwedstrijd bekend op het gratis slotfeest in Herzele. De geselecteerden worden uitgenodigd hun eigen gedicht te brengen onder poëtische begeleiding van Maya Wuytack en alle juryleden brengen ons wat poëzie uit eigen repertoire. Dit alles wordt naadloos aan elkaar geregen door de presentatie van Hans Depelchin. Schrijf je hier in.

Weesgedichten
Verspreid poëzie door heel de regio! Hoe? Door een weesgedicht te adopteren en zo de straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is een raam op de benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze.

Surf naar weesgedichten.be en kies een gedicht. Verder is het gewoon achterover leunen en wachten tot wij langskomen om het gedicht met volkomen afwasbare stiften aan te brengen. Een gedicht adopteren is volledig gratis, het enige wat we vragen is dat je even wacht met je ramen te wassen tot na de Poëzieweek.

De gedichtenwedstrijd en bijhorend poëzieweek-programma zijn tot stand gekomen door een vriendschappelijke samenwerking tussen Route 42, Poëtisch Collectief Herzele en de Zottegemse rederijkerskamer ‘De Suyghelingen van Polus’.

Meer nieuws

Huguette Damiaens is Route 42-dichter 2023

2 februari 2023
De jury heeft beslist: Huguette Damiaens uit Herzele wint met haar gedicht ‘Dwarskijken in het spiegelpaleis’ de titel van Route 42-dichter 2023 én een weekendje weg in eigen streek. Het publiek koos voor het gedicht van Lierdenaar Jo van Driessche, ‘Metamorfose (wij)’. Hij kreeg zijn prijs, een winkeLIERDE-bon, overhandigd door … Lees meer Lees meer

Weesgedicht zkt Adoptieraam

15 december 2022
In het kader van de Poëzieweek 2023, die loopt van 26 januari tot 1 februari, gaan honderden #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Samen met jou slopen we het – onterecht – saaie imago van poëzie. Hoe? Door straten te overspoelen met gedichten. Het enige wat je nodig hebt is … Lees meer Lees meer

Itsme installeersessies

24 oktober 2022
Itsme gebruiken is eigenlijk niet zo moeilijk. De app installeren en instellen vraagt wel wat concentratie en zelfvertrouwen. Tijdens deze sessie krijg je meer informatie over Itsme, online identiteit, veiligheid… Nadien kan je onder begeleiding Itsme installeren en testen. De overheid tracht het haar burgers gemakkelijker te maken door steeds … Lees meer Lees meer

Gedichtenwedstrijd Route 42 Thema ‘Vriendschap’

12 oktober 2022
Ben je minstens 16 jaar oud en woon je op het grondgebied van Route 42? Laat je inspireren door het thema ‘vriendschap’ en bezorg ons jouw gedicht! Deelnemen kan t.e.m. 20 november 2022. Inzendingen via e-mail naar gedicht@route42.be. Het reglement van de wedstrijd vind je hier We stellen meteen graag … Lees meer Lees meer

Grote Boekenverkoop Geraardsbergen

19 september 2022
De 6 bibliotheken van Route 42 verkopen boeken, tijdschriften, dvd’s en strips. Alles aan 1 euro! Een extra groot aanbod na de coronastop.   Lees meer